Eestlased täna Eurovisioonil: pole mõtet ette häbeneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna esimeses poolfinaalis Eestit esindav Birgit Õigemeel koos taustalauljate Lauri Pihlapi (vasakult),     Kaido Põldma ja Raimondo Laikrega pühapäeva õhtul Malmös peetud Eurovisiooni avaüritusel punasel vaibal. Täna astub Birgit üles teisena.
Täna esimeses poolfinaalis Eestit esindav Birgit Õigemeel koos taustalauljate Lauri Pihlapi (vasakult), Kaido Põldma ja Raimondo Laikrega pühapäeva õhtul Malmös peetud Eurovisiooni avaüritusel punasel vaibal. Täna astub Birgit üles teisena. Foto: Mihkel Maripuu

Birgit Õigemeel esineb täna esimeses poolfinaalis.

Täna õhtul Eurovisiooni esimeses poolfinaalis teise artistina lavale astuvale Birgit Õigemeelele kaasa elav delegatsioonijuht Mart Normet usub, et rahvuskaaslased võtavad võistlusel toimuvat rahulikult.

Millised sõnad Eesti delegatsiooni juht Mart Normet Birgitile lavale kaasa ütleb? «Need puudutavad mitte ainult Malmös veedetud aega, vaid üheksat nädalat, ja need on olnud kogu aeg ühed ja samad. Minu number üks mantra on, et vormi tuleb ajastada,» rääkis Normet.

«On ju kõige tähtsam see kolm minutit laval ning kui väljenduda matemaatiliselt, siis on see 99 protsenti. Ainult 1 protsent peaks olema kõik muu, mis Eurovisiooniga kaasneb: intervjuud, melu ja suhtlus. Minu unistus oleks see, et enne esinemist laulja lihtsalt puhkab. Puhkab ja teeb trenni, lihtsalt ajastab vormi.»

Normet lisas, et esimest korda Eurovisioonil osaleja haarab masinavärk paratamatult endasse ja seetõttu tundub, et peab tegema palju rohkem, kui füüsiliselt jõuab. «Eks meil neid väsimuse märke teises lavaproovis juba oli,» tähendas ta. «Õnneks on kõik sellest aru saanud, et energiat kõige peale kulutada ei maksa.»

Pidevad hääleseade tunnid

Eestlased on lisaks kohustuslikele üritustele – nagu avapeol punasel vaibal kõndimisele ja muule – esinenud teiste delegatsioonide promopidudel, käinud ekskursioonil Lundi linnas, kohtumisel Eesti Majas eestlastega jne, kuid isegi linna ja maakonna vaatamisväärsustega tutvumiseks pole eriti aega jäänud.

Eestit esindava laulu «Et uus saaks alguse» autor, helilooja ja pianist Mihkel Mattisen kinnitas, et esmatähtis on laulmine ja helirežissuur. Viimane on proovides olnud paigas lausa perfektselt.

Tükk aega tekitas muret Birgiti laulu saatev taustagraafika, mis sobinuks ehk Kraftwerkile, aga mitte pehmele ballaadile. «Tekitada õrnale ballaadile taustaks koledate külmade värvidega hallutsinogeenid, selline «Star Treki» värk – no see sobi ju absoluutselt,» oli Mattisen resoluutne. Ometi ei usu ta, et rootslased sellise tausta meie laulja võistlustulest elimineerimiseks lõid.

Läbi prooviti mitu taustainstallatsiooni asendusvarianti. Esimeses proovis neli korda, teises kolm korda, peeti mitmeid läbirääkimisi, kuni saabuski elektronkiri, mis kinnitas, et tegijad on oma viga mõistnud, ning tekst, milles uut taustagraafikat iseloomustati. «Nüüd peaks see täiesti ümber tehtama ja ka värvidelt loo iseloomuga kokku minema. Halvemaks minna ei saa. Meil ei jää muud üle, kui pöidlad pihus hoida,» ütles Mattisen.

Ent kõige tähtsam on siiski laulmine. Seepärast ei möödu ka Malmös päevagi hääleseadetundideta. Neid juhatab Mihkel Mattisen, neti teel aitab kaasa Eesti parim hääleseadja Zoja Hertz. Kui varem oli tunde päevas üks, siis nüüd kolm.

Kõik on kontrolli all!

Just nii rahustas kodumaal kaasaelajaid taustalaulja Lauri Pihlap. «Kõige rohkem peame tähelepanu pöörama puhtalt laulmisele,» lisasid Kaido Põldma ja Raimondo Laikre. «Jälgida tuleb fraseeringute lõppe ja et kõik kõlaks hästi kokku.»

«Meie oleme valmis,» kinnitasid nad. «Kõik siia tulnud tahavad võita. Keegi ei taha koju minna, vaid finaali pääseda. Kui sinna saame, on süda mõneti rahul, suur töö on tehtud. Kuid siis algaks kõik otsast.»

Kuigi Eesti on kahel viimasel Eurovisiooni-aastal finaali pääsenud, usub delegatsioonijuht Mart Normet, et õnn ei pruugi pöörduv olla. «Miks ei saaks kogu aeg hästi minna?» esitas ta retoorilise küsimuse.

Terava muusikalise kõrvaga Mihkel Mattiseni meelest pakuvad Birgit Õigemeelele täna enim konkurentsi – lisaks teistele heledate kleitidega naislauljatele – näiteks Venemaa, Ukraina ja Moldova.

«Minu sõnum Birgitile on: ole selline, nagu sa oled – siiras ja tore,» ütles Mattisen. «Tunne end hästi, ära mõtle üle ja laula hästi, vaata kaamerasse, ära mine liiga «tehniliseks» ja võta soe emotsioon sisse! Aga eks ta teab ise ka, kuidas asjad käivad.»

Normet ütles, et kuna eestlased astuvad üles juba teisena, võiks end juba kell 22 teleri ette seada ning vähemasti Birgitile kaasa elada. «Esimene poolfinaal pole ka väga pikk, nii et ehk jõuab ka punktilugemise ära vaadata,» lisas ta. «Mulle tundub, et eestlased võtavad asja rahulikult. Kellelgi pole ülemääraseid ootusi, kuid laul on eesti keeles, lisaks ka ilus ja kihvt. Meil pole mõtet ette häbi tunda!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles