Selgusid Eesti Laulu esimesed finalistid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Laulu esimesest poolfinaalist pääsesid finaali Elisa Kolk, Elephants From Neptune, Robin Juhkental & The Big Bangers, Maia Vahtramäe ja The Blurry Lane. Hääletajaid oli 18 000. 

Žürii lemmikud juhuslikus järjekorras: Liis Lemsalu & Egert Milder, Robin Juhkental & The Big Bangers, Elisa Kolk, Elephants From Neptune ja Karl-Erik Taukar.

Esimese poolfinaali žüriisse kuulusid Anneliis Kits, Grete Paia, Marie Vaigla, Mare Väljataga, Erik Morna, Valner Valme, Alar Kotkas, Sander Mölder, Owe Petersell, Peedu Kass ja Koit Toome.

Oma kohad tagatoas võtsid taas sisse asjatundlikud kommentaatorid Mart Juur ja Peeter Oja. Poolfinaalides juhivad saateid Helen Sürje ja Indrek Vaheoja.

I poolfinaali esinejad ja ekspertide kommentaarid

1. Karl-Erik Taukar «Päev korraga» (autorid Karl-Erik Taukar, Mark-Eric Kammiste ja Fred Krieger) [telefoninumber 9007001]

Peeter Oja kommenteeris: Väga mõistlik lugu tegelikult, sest polegi mõtet ega polegi mõtet võtta rohkem kui päev korraga. Sest kui hakkad siin nädalate, kuude, aastaga korraga võtma, siis see on natuke palju.

Mart Juur: Mulle meeldis, et selles laulus oli noortepärane vaim, aga samas vanainimestele väga lähedane sõnum - võtame päev korraga, võtame rohud ära, kõik pole kuld, mis hiilgab, ei ole su järele hull... See katab kõik sihtgrupid ära ja selle lauluvõistluse idee, kui jätta kõrvale brokaad, šampanja ja dekolteed, on ju riigihange - me peame leidma laulu, mis läheb välismaale meid esindama. Selles suhtes on väga okei.

2. Miina «Kohvitassi lugu» (autor Miina Rikka)  [9007002]

Mart Juur: See on väga eluline laul. Mul kohe tuli meelde, et siiamaani Õhtuleht avaldab kuulutusi, kuidas vallatud daamid kutsuvad härrasid kohvile. Kui nüüd hakkan mõtlema, et lähen sinna daamide juurde ja võtan tassi kohvi, siis järgneb pikk epistel, et lõpp on alles algus ja algus on lõpp ja kaks-kolm karvast kappi ka kuskilt piilumas... 

Indrek Vaheoja: Aga mis on väga oluline, et alati soovitatakse vaadata silma.

Juur: Mille silma?

Vaheoja: No nad ütlesid, et vaadake otse silma.

Oja: Silma peab alati vaatama, see pole küsimus. Aga mind lummas see laul juba pealkirjaga. Mulle meeldivad sellised kulinaarsed teemad - tassike teed, leib jahtub, sind ainult näen, juustu kui müüd, kohvitassi lugu... See loob sellise sooja tunde. Ma arvan, et see kõnetab tervet Euroopat.

3. The Blurry Lane «Exceptional» (autor Kristina Bianca Rantala) [9007003]

Juur: See laul näitas Liivimaa meeletut mitmekesisust, sest Põlva-Võru-Räpina, seal mängitakse progerokki. Mina olen Otepää poiss, meie suusatame, aga viimasel ajal küll halvasti. Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Kui nüüd mõelda, millest on tulnud see Põlva tohutu muusikaline plahvatus, et esimene bänd, teine bänd Põlvast, kes oskab mängida - kui jätta kõrvale Winny Puhh, kes ei osanud mängida - et kust on see taust tulnud, sõbrad?

Oja: Seda peate teie teadma, kust see tulnud on. 

Juur: See oligi retooriline küsimus. Esiteks Põlva biidi isa on Kalmer Tennosaar ja teiseks on oluline Onu Bella, kellel on oma raadiosaade, kus ta mängib progerokki. Sealt ongi see vaim pärit.

4. Liis Lemsalu & Egert Milder «Hold On» (autorid Liis Lemsalu, Madis Lett, Egert Milder, Henri Kuusk ja Rob Montes) [9007004] 

Oja: See oli nüüd huvitav lugu, kuna siin oli intriig olemas. Peremees ja naine vestlesid. Mees oli kuidagi närviline ja naine oli pehmemat laadi. Siis sekkusid kolm naabrit, kes siis õhutasid tüli. 

Juur: See oli kärgpere. Eelmised naised ärgitasid kuskilt nurga tagant.

Oja: Üks mees oli ka. Selline kummaline asi. Ma sain aru, et naine püüab lepitust leida, aga mees oli kuidagi närviline. Naine ütles hold on... Aga need naabrid. Kas see oli vihje Eesti ühiskonnale laiemas plaanis, et naabrid ei taha sekkuda tihti, vaid tahavad actionit? Või tahavad kuulata pealt?

Juur: Võib ka mõelda, et see oli antiiktragöödia võtmes lahendatud lugu... Aga mulle jäi täiesti mõistmatuks, mille pärast paar tülitses. 

Oja: Tihtilugu tulevad tülid tühjast. Aga lugu vähemalt jutustas ja kuhugi ta jõudis. Kui see lugu saab Eurovisioonile, siis mingi pildi ta Eestist loob. Miks mitte minna Eesti-kriitikaga Euroopa ette, et jah, me oleme sellised!

5. Airi Vipulkumar Kansar «Saatuse laul» (autorid Urmas Kõiv ja Anneli Kõiv) [9007005]

Oja: See pani kohe kepsutama. See lugu, kantri kui selline, läheb mükoloogia valdkonda. Nagu niidistik. Kantri, mis alati jääb, sa ei pruugi seda märgata, ja ükspäev on seen seal, kus teda tavaliselt ei ole - nüüd on kantri Eesti Laulul. Minu meelest on see väga tore.

Juur: See on näide väga oskuslikust reageerimisest tänasele olukorrale Eestis. Meil on 300 jalaväelast, kellele tuleb pakkuda kodumaist kantrit. Selles ma näen suurt tulevikku, et tuleb pakkuda ameerika sõduritele kodumaist kantrit. Coca-Colad võiksi olla suuremad, vähemalt viieliitrised. Hamburgerid peaksid olema suuremad. Võisid tekkida tissibaarid, mida Eestis üldse ei ole. 

Oja: See on väga hea, et selline asi leiti üles.

Vaheoja: Aga loo sõnum, et ükskõik, mida teed, saatus toob ikka selle, mis ta toob.

Oja: Nii ongi, siin pole midagi vaielda.

Juur: Kes teaks seda paremini, kui teie, läbikukkunud eurolauljad!

6. Maia Vahtramäe «Üle vesihalli taeva» (autor Olav Osolin) [9007006]

Oja: Maia suutis Osolini hinge välja tuua ja see on kõige olulisem. See oli väga südamesseminev lugu. 

Juur: Sellel lool on veel ju omamoodi lugu taga. Mulle väga meeldib, et Olav on nii palju laule kirjutanud ja see näitab, et Osolin on viimasel ajal õide puhkenud. See ütleb meile mida? See ütleb meile, kui vabalt hakkab lehvima selle inimese talent, kelle eluasemelaen saab makstud. Osolin laenas aastal 1974 viis tuhat rubla hoiukassast, et osta endale kahetoaline korter Mustamäele. Eelmisel aastal said need maksud makstud ja nüüd mees õitseb. Kadedaks teeb! Peeter, millal sina viimati mõne laulu kirjutasid?

Oja: Ei taha mõeldagi selle peale, muud asja on vaja teha. 

Juur: Ei saa ju kirjutada, kui laenud-liisingud maksta. Tuleb laulutuju peale, aga siis tuleb liisinguteade ja igasugune tuju kaob ära.

7. Robin Juhkental & The Big Bangers «Troubles» (autorid Robin Juhkental & The Big Bangers) [9007007]

Juur: Soul-muusika eripära on see, et võidakse laulda muredest ja vaevadest, aga alumine toon, mis kannab kogu lugu, on ikkagi helge. Selles loos kandsid seda tooni pasunad ja süntesaatoripartii. Meil on tekkinud muidugi jälle mõtlemiskoht. Peame saatma Eurovisioonile esineja. Siin on kuus inimest, kellel on rasked pillid. Pagas hakkab maksma, transport hakkab maksma, kuue matsi söötmine ja majutamine hakkab maksma. Odavam tuleks valida tütarlaps, kes saadab ennast klaveril. 

Oja: Selles loos oli positiivne see taim.

Juur: Mis taim?

Vaheoja: Muru oli seal.

Oja: Süntesaatori peal oli taim. See oli sümbol. Sellest mõttes, et kui saadame selle laulu, läheb küll kalliks, aga see näitab Eestit jälle uues valguses - me armastame muru, rohelist. Saate aru?

8. Elephants From Neptune «Unriddle Me» (autorid Jon-Arnold Mikiver, Robert Linna, Rain Joona ja Markko Reinberg) [9007008]

Oja: Äsja kuulasime kantrit, nüüd on selline korralik minek, draiviga bänd, korralik küte. Minu meelest väga tiptop. 

Juur: Tore, et on päris bänd, mitte tekkinud üheks ürituseks. Aga siin on ka kohe suured probleemid. Siin hakkab mängima kontekst. Kui sa tõstad bändi Eesti Laulu konteksti, hakkavad juhtuma sellised asjad... Kohe meendub, et sellist valgust oleme näinud Super Hot Cosmos Blues Bandi ja Winny Puhhi juures. Siis hakkab tunduma, et see lugu on natuke kiiremaks keeratud Cosmos Blues Bandi eelmise aasta lugu. See on mõttetu kontekst, mis mu enda peas kaasa lohiseb. Võtke mu pea ära! Mul on pea täis seda mõttetut Eurovisiooni jama. Ma vahel tahaks sellest lahti saada.

9. Elisa Kolk «Superlove» (autor Vahur Valgmaa) [9007009]

Oja: Minule mõjub armastuslaul alati lummavalt. Ma pole superarmastusest veel kuulnud. Olen kuulnud Supermanist, Super Attackist... 

Juur: Peeter, sa ajad jälle sellist tümikajuttu. Ballaadi mõte on selles, et sa lased selle hääle endale hästi lähedale.

Oja: Kui lähedale?

Juur: Väga lähedale. Sa lased endale selle pähe, lased liigutada enda hingekeeli. See on ballaadi mõte. Ja väga tähtis, et kui see tuleb sinu ligi ja teeb su meeltega seda, mida ta teeb, siis katsu unustada see, et klaverit mängis ju Zorro. See Zorro rikub lummuse!

10. Bluestocking «Kordumatu» (autor Maria Soikonen) [9007010]

Oja: See laul ajas elevile. Oli vaadata, oli kuulata. Minu meelest oli väga hästi kõik. Ainult kui edasi pääseste, palun vahetage üks loom ära. Pange ahv ka, eksootika mõttes. See oleks imelahe.

Juur: Minu arust oli see fantastiline pala. Kui laulude puhul sageli küsitakse, millest see laul rääkis, siis vastus on möh?. Siin laulus toimus nii palju. Kogu aeg kedagi toodi, midagi viidi, midagi koristati... Selle laulu motiiv oli panna mehed koristama, aga tüdrukud, see ei tööta! Ükski laul ei pane mehi koristama. Need ikka jätavad prill-laua üles ja pargivad viltu. Aga see ei ole selle loo teema. Laul muidu on super. Võidulaul selles saates on minu jaoks selgunud. Ma panen omale Twitterisse selle.

Viis finalisti valitakse välja žürii ja rahvahääletuse kombinatsioonina. Žürii ja rahva poolt saadud punktid liidetakse ning viis suurima toetuse saanud artisti pääsevad finaali, mis toimub 21. veebruaril Nordea Kontserdimajas. Rahvahääletuseks avatakse laupäeval poolfinaali ajal telefoninumbrid, kõik soovijad saavad oma lemmikuid toetada. Otseülekanne ETV-s algab kell 21.35.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles