Eesti pääses Eurovisiooni finaali

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elina, Stig ja finalistid
Elina, Stig ja finalistid Foto: Thomas Hanses / EBU

Eesti esindajad Elina Born ja Stig Rästa, kes esinesid esimeses poolfinaalis seitsmendana, pääsesid 60. Eurovisiooni lauluvõistluse finaali. 

Finaal toimub laupäeval, 23. mail. Eesti esineb finaali esimeses pooles.

Finaali pääsesid Albaania, Armeenia, Venemaa, Rumeenia, Ungari, Kreeka, Eesti, Gruusia, Serbia ja Belgia.

Raadio 2s kommenteerisid toimunut euroeksperdid Mart Juur ja Andrus Kivirähk.

Saate paroolid olid «viin» ja «vorst», soomlastel «öökull».

Järgnevat pole soovitav lugeda hella närviga inimestel!  

Foto: Maksim Blinov/RIA Novosti

1. Moldova - Eduard Romanyuta «I Want Your Love» 

Juur: Kas Moldaavia ei kuulunud vanasti ka Austria-Ungari koosseisu?

Kivirähk: Bessaraabia muidugi kuulus. Mis sa arvad, Andrus, traktorid on nüüd liikvel - kas me homoteerulli ka näeme selles lõigus?

Kivirähk: Ma arvan, et selles lõigus veel ei näe. Seda hoitakse lõpuks. See sõidab lõpuks üle lava.

Juur: Hemorroid on värvunud siniseks ja Moldaavia laulab laulu «Tahan sinu armastust». Kuigi Johnny Cashi «Ring of Fire» on veel parem. 

Kivirähk: Selline Moldaavia miilits ühesõnaga. Korrumpeerunud, nagu me näeme. Selle asemel, et korda pidada, oleme tulnud Viini esinema napis rõivastuses. Eks see ole soe maa muidugi. Näe, issand, särk võeti lausa ära! Selliseid korravalvureid võib Moldaavias näha.

Juur: Muusikasõbrana ei oska selle laulu kohta midagi arvata. 

Kivirähk: Ei peagi arvama muusikasõbrana. Mina vaatan ainult riietust, kui paljas keegi on, kas hemorroidid paistavad...

Juur: Mind on selliste suurte show'de puhul alati huvitanud, et see pinge enne sooritust on väga tugev - mis on tark teha enne lavaleminekut? Kas käiakse enne tualetis või ei käida? 

Kivirähk: Enne ballaadi on targem käia peldikus ära, sest muidu sa hakkad nihelema. Aga enne sellist laulu on mõistlik juua hästi palju vett ja kohutava hädaga olla laval. Siis sa saad võimelda hästi aktviiselt ja see paneb su eriti tööle. Siin kindlasti ei ole mõtet end tühjaks laadida enne.

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

2. Armeenia - Genealogy «Face The Shadow» 

Juur: Miks üldse türklased lehvitavad Armeenia laulule? Kas nad ei peaks üldse nugadega vehkime samal ajal? Kas Armeenia lauljal ei ole pisut õudne laval olla, kui sa laulad ilusat ballaadi, aga lava ääres on türklased?

Kivirähk: On natuke õudne küll. Aga laulja peab lõpuni laulma. Türgi ei võta praegu Eurovisioonist osa, aga kui nad kuulsid, et Armeenia võtab, siis kus nemadki jääda saavad. Tore, kui vanad konkurendid omavahel esinevad. 

Foto: DIETER NAGL/AFP

3. Belgia - Loïc Nottet «Rhythm Inside» 

Kivirähk: See on see Belgia riik...

Juur: Miks sa ütlesin siuksel norival toonil «Belgia»? Mis Belgial viga on? Väike, tubli kuningriik.

Kivirähk: Ta on tubli. Tänu kautšukile on ta saanud kuulsaks. Kuningas Albert, kes piinas...

Juur: Näe, see hemorroid läks nüüd lillaks.

Kivirähk: Hakkabki lilla teerull peale. Madison, jälle mine kööki! Seda küll ära vaata! Kuule mürinat ja värise. See on üks kurb laul, natuke apokalüptiline. Poiss laulis, et kui sureme, mis on meil ette näidata kui neid pahelisi rütme. See on eurovisioonilaulja mõtlemiskoht muidugi. Sa oled eurovisioonil käinud, aga kui sa homme sured, mida on sul ette näidata? Ainult need pahelised rütmid.

Juur: Kui sa oled surnud, pole sul midagi näidata. Muide, 22:30 algab varsti TV3 peal «Sherlock Holmes New Yorgis». Toongi näite sellest armastatud seriaalist, mida me hakkame ka kohe vaatama. Kui Eesti on ära laulnud, läheme Sherlocki peale üle ja siis me kommenteerime seda Raadio 2 stuudios. Sherlockis on täpselt sama asi, et kui keegi on surnud järgmisel päeva, siis ta ei näita mitte midagi edasi, küll aga tema sisikond lõigatakse lõhki. Kohtuarst, patoloog määrab kindlaks, mis tal kõhus on, mida ta eelmine päev sõi.

Kivirähk: Sa arvad, et kui Eurovisioonil käinud inimene sureb ära, läheb taevasse ja Jumal lõikab ta lõhki, sealt ei tule seda pahelist muusikat välja? Väga võimalik, et need rütmid on talle salvestunud sinna häälepaeltesse.

Foto: Maksim Blinov/RIA Novosti

4. Holland - Trijntje Oosterhuis «Walk Along»

Juur: Mis ajast Trinidad ja Tobago esineb siin? Aa, Holland hoopis!

Kivirähk: Liigutakse naabreid pidi Belgiast Hollandisse. Koledate riietega naine. Issand, kui koledad püksid! 

Juur: Need on need õudsed haaremipüksid, mis näevad tõesti välja, nagu oleks teinud võimsa junni omale pükstesse. Aga allright, oleme džentelmenid, ärme kritiseerime oma sõpra Hollandist.

Kivirähk: Selja tagant näeb välja nagu mingi karu või koer lastelavastusest. 

Juur: Vanad näitlejad räägivad jah, et need pühapäevahommikused lasteetendused on väga rasked, sest sul on karukostüüm seljas ja sa oksendad sinna kostüümi sisse. Ma olen isegi kirjutanud nendest haaremipükstest arvamusloo, kui jubedad need on. Seda refereeriti, šeeriti ja laigiti, aga mingit kasu polnud. Jälle see inimene tuleb ja tal on need täissitutud haaremipüksid jalas! 

Kivirähk: Eesti keel on väga väike ja Hollandlane ei saanud seda lugeda. Elas seal pimeduses sellel maal, mis on merelt võidetud. Näe, nüüd tuleb ka kenamaid tütarlapsi neile, kellel on seelikud seljas.

Juur: Pange prože peale! Andrus, ma tean mis sulle nende taustatantsijate juures meeldib. Sulle ei meeldi nende intelligents ega silmade sära, vaid see lapike paljast nahka, mis seeliku ja suka vahel paistab.

Kivirähk: No aga sellel naisterahval, kellel on muumitrolli püksid jalas... Ta näeb välja nagu meritäht.

Juur: Nagu püksiteinud kalamees, ma väga vabandan. Kole! Mine ära, proua! Meil Otepää kandis kandsid talumehed sellistes pükstes kartuleid.

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

5. Soome - Pertti Kurikan Nimipäivät «Aina Mun Pitää» 

Juur: Palun kõigil eestlastel võtta telefonid ja hääletada Soome ansambli poolt. Super laul ja super esitus, meie punktid lähevad küll Soomele.

Kivirähk: Ma täiesti nõustun selle sõnumiga. Kommi ei tohi süüa, alkoholi ei tohi juua, duši all pead käima kogu aeg. Mis elu see siuke on? Väga õige ja ühiskonnakriitiline. Kui, ütleme, Sven Mikseril või Jevgeni Ossinovskil oleks selline programm, hakkaks ma ka sotsiks. Aga neil ei ole. Ei ole sellist selget sõnumit rahval. Kui tulla valimistele selle sõnumiga, et miks ei tohi süüa komme ja miks peab käima kogu aeg duši all, see võidaks palju hääli.

Juur: Siin tasub mõelda järele ja mitte minna duši alla. Praegu hakkab üks pikem paus ja Viinis neeger kõneleb valgega. Madison jälle välja! Madison, sa seisa üldse väljas ja siis me hõikame sulle, kui on selline aaria number, siis tule tuppa.

Foto: Vyacheslav Prokofyev/Vyacheslav Prokofyev/TASS

6. Kreeka - Maria Elena Kyriakou «One Last Breath»

Juur: Meie sõbrad kreeklased!

Kivirähk: See on üks väga vaene maa.

Juur: Kes laseb nüüd end selle kreeka kaunitari võlust lummata, siis ma kainete faktide rubriigis tuletaks meelde, et kreeka naised on tumedapäised, nii et see daam on kindlasti blondeeritud ja enamasti neil kasvab ka habe. Selle show raames on sellel daamil lihtsalt habe korraks ära aetud.

Kivirähk: Vaata, tal on tõmblukk ka lahti!

Juur: See on ka üks kreeklaste pettus. Kui sa selle luku tõmbad lahti ja tahad sinna alla pugeda, siis seal on koledad karvad ja veel palju muud koledat. 

Kivirähk: See on uskumatu, kuidas sa hävitad mu illusioone. 

Juur: Kreeka on väga petlik maa.

Kivirähk: Ma panin viinamarjad suhu ja ma ei suutnud närida, viinamarjad kukkusid suust välja. Ma jäin lihtsalt vaatama seda. 

Juur: Kõik see aeg, kui televaatajad vaatasid ja Andrusel kukkusid viinamarjad välja, maiustasin mina Kadri sibulapirukaga.

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

7. Eesti Elina Born & Stig Rästa «Goodbye To Yesterday» 

Kivirähk: Näe, Elinat ja Stigi näidati! Kõigepealt näidatakse Eesti postkaarti. Seal ma olen käinud! Kuule, see on tuttav koht! Näe, Russalka... Neile toodi pakk. Kas nad elavad koos?

Juur: Ma ei usu. 

Kivirähk: Mis nad said? Rula said vä? Väga huvitavad asjad muidugi. Kuidas see siis sümboliseerib Eestit? Ses mõttes jah, et väike maa, saab rulaga läbi sõita. Autot pole vaja. 

Juur: Ära hakka jälle. Ma lugesin ajalehest, et eestlaste šansud on väga head. Nüüd hakkab Eesti laul! Paneme kõvemaks!

Kivirähk: Kuulame! 

/---/

Juur: Ongi meie laul läbi või?

Kivirähk: Ilus oli ta küll.

Juur: Ilus oli jah, sest kole on möödas. See oli selline tore laul, mis põhimõtteliselt illustreeris seda süžeed, mida iga inimene, kes on külastanud internetisaiti nimega Perekool, on lõputu arv kordi kuulnud ja lugenud, Stig on selle valanud värsivormi. Mind tegelikult üllatas selle loo juures üks stroof, et eks ole, noormees ja neiu olid veetnud üheöösuhte. Noormees, tegu oli vanema inimesega, ärkas varem üles ja hiilis uksest õue ja siis naeratas koerale. Mul jäi nüüd mulje, et kas siis see paarike astus seksuaalvahekorda kodulooma juuresolekul?

Kivirähk: Miks mitte?

Juur: Aga Anton Pavlovitš Tšehhov on öelnud, et korralik inimene häbeneb isegi koera. Kujuta nüüd ette, et Elina Born ja Stig Rästa alter egod, need dramaatilised kangelased, keda nad esitavad, asuvad seksuaalvahekorda ja koer vaatab pealt. Pärast hommikul koerale lihtsalt naeratatakse ja keegi ei anna talle konti ega midagi.

Kivirähk: Ma arvan, et koera üldse ei huvita, mida inimesed teevad seal. Koer ajas omi asju. Nuuskis ennast, sügas end siit-sealt, püüdis paar kirpu kinni kubemest, ajas saba taga, leidis laua alt ühe kaltsu ja näris seda tükk aega, võitles sellega tükka aega. See, mis seal teises toas voodis toimub, see on nii ükskõik talle.  

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

8. Makedoonia - Daniel Kajmakoski «Autumn Leaves» 

Kivirähk: Esinema on hakanud Makedoonia, mis ei ole tähelepanuväärne riik. 

Juur: Kuidas ta ei ole? Makedoonia Aleksander leiutas selle riigi ju! 

Kivirähk: See ongi, et kui leiutad ühe asja, siis see jääb. Ajutised asjad jäävad. Makedoonia jällegi on üks osa endisest Austria-Ungari keisririigist. Järgmine, kui Makedoonia läbi saab, hakkab esinema Serbia, kes oli Austria-Ungarile kõige suurem vaenlane, nagu me kõik teame. See on üks väga valus esineja, kes tuleb. Meie ei oskagi kirjeldada seda tragöödiat, mida tähendab Austriale, kui Serbia tuleb lavale. 

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

9. Serbia - Bojana Stamenov «Beauty Never Lies»

Kivirähk: Sa ütlesid, et kole on möödas, aga kole ei ole möödas. Koledust tuleb küll ja veel. 

Juur: Ilu ei valeta iial. 

Kivirähk: Nüüd nad võtavad ikkagi hommikumantlid maha...

Juur: Andrus, ma tean, mis sind erutab. Sind ei eruta intellekt, vaid jälle see ribake nahka, mis paistab selle serbohorvaadil.

Kivirähk: Kas sulle tõesti meeldib siis lumememm?

Juur: Ei meeldi.

Kivirähk: Tal on pandud seeliku alla veel soojapuhur. 

Juur: Tead, kui taktitu on tegelikult inimest välimuse pärast arvustada. 

Kivirähk: Ta ei kuule meid, me saame teda taga rääkida.

Juur: Aga teised paksud naised Eestis, neid on sadu tuhandeid, kuulavad praegu.

Kivirähk: Ärge kuulake. Kuulake Marko Reikopit. Tema ei räägi teist midagi halba.

Juur: Iga sõna, mida sa ütled, läheb neile südamesse. 

Kivirähk: Ei noh, mina räägin sellest konkreetsest eidest.

Juur: Kui sa solvad ühte paksu, solvad kõiki pakse. 

Kivirähk: Ega ma ise ka pole enam pilbas, aga ma ei pane endale vähemalt soojapuhurit püksisäärde sisse puhuma, et püksid laiaks läheks. Seda ma ei tee.

Juur: Mina, olles sportlik ja sale inimene, ei mõista kunagi hukka inimesi, kes näevad välja halvemad kui mina.

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

10. Ungari - Boggie «Wars For Nothing»

Kivirähk: Noh, ikka tore on vaadata, kui kõhnad laulavad. Ikka on kohe, mida vaadata ja mulle see väga meeldis.

Juur: Noh, kanga ilu, ma ütleks. On punane kangas, on sinine kangas, on lilla kangas.

Kivirähk: Seda kangast oli liiga palju. Kilomeetrite kaupa.

Juur: Kangas on maani välja. Sa ei näe isegi saami pahkluusid.

Kivirähk: Kui ikka inimene kaalub tonni, siis seda kangast läheb veel rohkem.

Juur: Väga vabandan kõikide kehakate inimeste ees!

Kivirähk: Siuksele tood Conchita Vorsti lauda, ta lööb hambad sisse.

Foto: Maksim Blinov/RIA Novosti

11. Valgevene - Uzari & Maimuna «Time» 

Kivirähk: Valgevene. Jällegi - Madison, välja! Hakatakse võibolla vene keeles laulma.

Juur: Ei tea midagi. Ma kohtasin üleeile meie head sõpra David Vseviovi, kes käis tudengitega 9. mail ekskursioonil valgevenes. Tema muljed olid väga huvitavad. Minsk oli väga korras. Tänavad olid üle värvitud, kanalisatsioonikaevude luugid olid värvitud hõbedaseks. Inimesed käisid üle, siis terve linn oli täis hõbedasi jalajälgi. Vene keelt tänavatel ei kuule, neil on oma riigikeel, see on valgevene keel. Georgi linte ei näinud, neil on oma lint. Vist sinine ja kollane. Neil on kolhoosid, mis õitsevad. Elu on korras.

Kivirähk: Ma olen ammu mõelnud, et miks peab tänavaid asfalteerima, kui võib lihtsalt üle värvida. Ja hõbedane kanalisatsiooniluuk on nii ilus - ma kujutan ette, kuidas see kuuvalguses sädeleb.

Foto: Vyacheslav Prokofyev/Vyacheslav Prokofyev/TASS

12. Venemaa - Polina Gagarina «A Million Voices» 

Juur: Huvitav, kuidas venelased sai viisa üldse praegu Euroopa lauluvõistlusele?

Kivirähk: Noh, see armas Polina Gagarina pole midagi kurja teinud, ta ei ole Ukrainas võidelnud. Ta ei ole milleski süüdi ja ta lubati Viini erandkorras

Juur: Aga kas ta pöördub tagasi kodumaale?

Kivirähk: Vot see on teine küsimus. Võibolla ta hakkab samamoodi laulma nagu see kreeklane, kes ütles, et viige mind siit ära.

Juur: Mulle tundub, et selle laulu teksti on kirjutanud Vladimir Putin isiklikult ja selles laulu tekstis on kindlasti suur sõnum peidus.

Kivirähk: Vaata, kui võidukalt tuleb üks riik, kes on viimasel aastal liitnud enda külge Krimmi ja pool Ida-Ukrainat. Tal on põhjust rõõmustada. 

Juur: Jah, tõesti on aasta kulunud okupeerimiset Ukrainas. Adolf Hitleril kulus Ukraina vallutamiseks kolm nädalat.

Kivirähk: Noh, aga see ei jäänud püsima. Kui ikkagi võtta, et ikkagi aeglaselt. Söömisega on ka nii, et ära kugista. Mälu aeglaselt ja neela korralikult alla ja siis ta jääb sul kõhtu pidama. Muidu võib kõik jälle välja tulla. Mina mõtlesin jälle seda, et vaata, kuidas tal see seelikusaba on laotatud. Huvitav, kuidas see pannaks.

Foto: Vyacheslav Prokofyev/Vyacheslav Prokofyev/TASS

13. Taani - Anti Social Media «The Way You Are» 

Kivirähk: See viis oli mulle pettumus. Mulle meeldisid sõnad ja need kaks punases kleidis tütarlast meeldivad ka natuke, aga viis kahjuks ei jäänud meelde. Kummaline, kuidas suudetakse teha viise, mis ei jää meelde. 

Juur: Mozart komponeeris juba viieaastaselt surematuid heliteoseid.

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

14. Albaania - Elhaida Dani «I'm Alive» 

Juur: Väga kena tütarlaps on. Tase on Albaanial väga tõusnud. Ma mäletan, kui Albaania alguses tuli, siis nad saatsid midagi väga kirjeldamatut välja.

Kivirähk: Üldiselt ongi nii, et sellistes diktatuuririikides saadetakse kaunid naised välja. Tšetšeenias on seadustatud kahenaisepidamine juba. Üks linnavolikogu esimees abiellus teist korda ja president käis tema pulmas tantsimas. Väga tore, et Venemaal hakkavad asjad edenema.

Juur: Albaania tibu on mässitud jopesse, aga miks? Mida tal varjata on meie eest?

Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

15. Rumeenia - Voltaj «De La Capăt / All Over Again» 

Kivirähk: Mul on piinlik vaadata. Mees on pannud endale kümme smaragdi kaela alla, ta pingutab... Terve bänd näeb vaeva ja higistab. 

Juur: See meenutab seda kurba artiklit, mille Vahur Kersna kirjutas eelmisel nädalal, kus tema sõnum oli see, et ma ostsin oma naisele Lexuse. Sellel vaesel rumeenlasel Lexust ei ole.

Kivirähk: Ma lugesin ka Vahuri artiklit ja mõtlesin, et ma elan täiesti in cognito - mind ei iseloomusta miski. Kuna mul autot ei ole, siis ma olen null.

Juur: Eks see oli valus nätakas meile kõigil, kes me sõidame trammi või bussiga.

Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

16. Gruusia - Nina Sublatti «Warrior»

Juur: Väga tuline tüdruk, aga väga kuri!

Kivirähk: Ta näib kuri, aga tegelikult on ta väga vahva. Tegelikult on olnud päris palju kenasid tütarlapsi olnud ja homme hommikul väga paljudele koertele öeldakse tere ja naeratatakse. See võib juhtuda küll.

Juur: Meil on selline õnnelik seisukord, et me oleme semifinaal ühes kuulanud ära kõik laulud.

Kivirähk: Gruusia tüdruk on veel laval!

Juur: Kuusteist laulu ära kuulata - ega see ei ole lihtne! See on päris kõva töö.

Kivirähk: Laulupeol ongi tavaliselt 16 laulu. Neli naiskoorile, neli meeskoorile, neli poistekoorile ja neli ühendkoorile.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles